Back to All Events

Pop-up Pakohuone aikuisille


  • Koskuen vanha leirintäalue 1560 Tampereentie 61720 Finland (map)

Koskuen Perintö

Tiesitkö, että 1800-luvun ensivuosina Koskuella oli oma raha, Koskuen markka? Et ole ainoa! Yllätys oli melkoinen kun viime kesänä, purkutuomion saaneen mökin lattian alta, löytyi kasapäin kellastuneita seteleitä.

1700-luvulla tervanpoltto oli koskuelaisten pääelinkeino. Tervasta saaduilla rahoilla maksettiin kruununverot. Suur-Ilmajokeen kuuluneella Koskuella oli kirkkoherra Salomon Hanneliuksen muistiinpanojen mukaan Suur-Ilmajoen parhaat tervasmetsät. Tervaa poltettiin ahkerasti ja sitä kuljetettiin Vaasan satamaan myytäväksi.  Kustaa III:n levottomalla valtakaudella 1700-luvun loppupuolella koskuelaisissa heräsi voimakas kapinamieli eikä verojen maksaminen kaukaiselle ja sotaiselle Ruotsin kuninkaalle mahtunut koskuelaisten ymmärrykseen. Näinpä he jättivät toisinaan tilittämättä veronsa ja keräsivät tervatuotot sen sijaan kylän yhteiseen kirstuun huonojen aikojen varalle.  Erinomaisten tervavuosien ansiosta kirstuun kertyi melkoinen määrä riikintaalereita.

Koskuelaiset ovat kautta aikojen olleet varsin itsellistä kansaa ja 1800-luvun alussa, hiukan ennen Suomen siirtymistä Venäjän vallan alle, koskuelaiset anoivat Turun diskonttolaitokselta omaa paikallisvaluuttaa. Anomus hyväksyttiin ja isännät palasivat Turun reissulta satulalaukut täynnä Koskuen Markkoja.

Tieto tuosta koskuelaisten yhteisestä vararahastosta ja ihkaomasta valuutasta on sukupolvien saatossa päässyt unohtumaan ja yllätys oli melkoinen kun viime kesänä purkutuomion saaneen mökin lattian alta löytyi kasapäin kellastuneita seteleitä!

Paikallisvaluutat ovat maailmanlaajuisesti varsin harvinaisia ja tällainen kulttuurihistoriallisestikin hyvin merkittävä löytö on saanut kansainväliset numismaatikkopiirit kuhisemaan! Valitettavasti kaikki eivät ole liikkeellä pelkästään hyvät aikeet mielessään. Olette sattuman kautta saaneet käsiinne salkun, johon Koskuen Markat on nyt säilötty. Itä-Eurooppalainen vanhoihin rahoihin erikoistunut rikollisliiga on yrittänyt paikallistaa salkun sijaintia useamman päivän ajan. Teillä on yksi tunti aikaa piilottaa oheinen salkku ja poistua paikalta jälkiä jättämättä, muuten koskuelaisten perintö päätyy ikiajoiksi vääriin käsiin!


Varaa vuorosi pakohuoneeseen puhelimitse 040 256 3509 tekstiviestillä tai soittamalla.
Vastaamme viesteihin / puheluihin maanantaista lauantaihin. Sunnuntaina tulleet varaukset vahvistetaan maanantaina.

Vapaat vuorot kannattaa tarkistaa Facebookin tapahtumasivulta (päivitämme sitä useammin kuin tätä sivua). LINKKI https://www.facebook.com/events/589274821553453/?event_time_id=589274831553452

Lauantaina 18.5.2019 pakohuone varattavissa

klo 10:00

klo 11:30 VARATTU

klo 13:00 VARATTU

klo 14:30 VARATTU

klo 16:00

klo 17:30 VARATTU

klo 19:00 VARATTU


Sunnuntaina 19.5.2019 pakohuone varattavissa

klo 10:00

klo 11:30

klo 13:00 VARATTU

klo 14:30

klo 16:00 VARATTU


Ryhmän koko 2-6 henkilöä. Suositusikä +12v. Ryhmässä oltava vähintään yksi yli 18-vuotias. "Koskuen Perintö" -pakohuoneessa aikaraja on 1 tunti.

HINTA
2-3 henkilön ryhmä: 20€/henkilö
4-6 henkilön ryhmä: 18€/henkilö

Varaukset puhelimitse 040 256 3509 tekstiviestillä tai soittamalla.
Vastaamme viesteihin / puheluihin maanantaista lauantaihin. Sunnuntaina tulleet varaukset vahvistetaan maanantaina.

Peruutukset viimeistään keskiviikkona 15.5. klo 18 mennessä, muutoin veloitamme 50% osallistumismaksusta.
Earlier Event: May 4
Parkourpäivä lapsille
Later Event: May 18
Pop-up Kakkukahvila